Het had weinig gescheeld of Production engineer Sam Ter Wal moest zijn opleiding Megatronica staken omdat geen bedrijf hem een werkplek wilde bieden. Totdat vorig jaar op de valreep Kooi zijn pad kruiste. “Met één op één begeleiding heb ik in een jaar enorm veel geleerd en nu kom ik heel goed mee.”

Eigenlijk was het corona dat zand in de motor strooide. Na de MAVO begon Sam namelijk vol goede moed aan de niveau 4-opleiding ICT-beheerder. “Daar ontdekte ik al snel dat ik toch meer affiniteit had met hardware. Toen ben ik overgestapt naar de opleiding e-commerce manager.” Maar corona legde vervolgens het hele schoolleven lam. “Het liep mis met mijn stage en er was weinig begeleiding.”

Ik ben met 0,0 ervaring binnen gekomen maar heb in korte tijd hier zoveel geleerd
Sam ter Wal, Production engineer

Opleiding Megatronica
Sam stopte met zijn opleiding en meldde zich bij de februari-klas van het Alfa College in Groningen. Tijdens deze intensieve studie-oriëntatie rolde de opleiding Megatronica uit de bus. “Het is een mix van elektrotechniek en automatisering,” vertelt Sam. “Een treindeur is een mooi voorbeeld. Achter de knop die de deur open en sluit zit de automatische wereld van megatronica. Maar, eenmaal begonnen bleek er geen bedrijf te vinden waar ik praktijkervaring kon opdoen. Tot ik getipt werd dat er bij Kooi Camerabewaking nog wel plek was. Twee dagen voor de deadline was mijn sollicitatiegesprek en ik heb meteen getekend. Kooi kwam nét op tijd anders moest ik mijn opleiding afbreken.”

Veel geleerd

Kooi wierp Sam dus de reddingsboei toe. Terwijl de meeste collega’s tijdelijk in de werkplaats in Wolvega aan de slag waren, kreeg Sam in Drachten van collega Floris één op één begeleiding. “Dan leer je snel bij,” lacht hij. “Ik ben met 0,0 ervaring binnen gekomen maar heb in korte tijd hier zoveel geleerd. Nu kom ik heel goed mee waarbij mijn voordeel is  dat ik veel van computers afweet. Dat komt hier ook wel eens van pas.”  

Sam Ter Wal

Steeds beter
Nu hij een jaar aan boord is heeft Sam de eerste indrukken een plek kunnen geven. “Het is helemaal wat ik er van verwachtte. Je wordt steeds beter in de dingen die je doet. Er is soms hoge werkdruk maar nooit zodanig dat we met de handen in het haar zitten. En ik kan ook wel relativeren. Als we een deadline niet halen, dan weet ik dat we ons best hebben gedaan. Meer kunnen we ook niet doen,” lacht hij. Trots is hij echter wel. “Als je de UFO’s en RED’s in elkaar zet en dat zo netjes mogelijk doet zodat de klant tevreden is.” Uiteraard kijkt Sam ook vooruit. Wat zou hij willen? “Nou, eerst natuurlijk nog een jaar of drie, vier ervaring opdoen en dan als de kans zich voordoet misschien als service engineer op de bus naar de klanten toe. Dat lijkt me wel mooi.”

Techniek doen!
Hoewel het aantal studenten voor techniek-opleidingen langzamerhand weer wat toeneemt, hebben bedrijven toch de nodige moeite om technisch geschoold personeel te vinden. De technieksector heeft op dit moment zelfs 20.000 openstaande vacatures. Sam: “Ik had de pech dat ik geen ervaring had en niemand me een kans wilde geven. Maar nu is het de perfecte tijd om een technische opleiding te gaan volgen. De vraag trekt aan. Dus, twijfel je nog aan techniek? Gewoon doen!”