Voor Ruben van der Leij geen kil, zakelijk contact. De jonge sales manager gelooft heilig in een warme relatie met zijn klanten in de solar branche. “Bij al mijn ontmoetingen wil ik écht een band opbouwen.”

We zijn onderweg naar Solar Park Overbetuwe, grofweg tussen Valburg en Ressen. Hier bouwt ProfiNRG in opdracht van Sunvest een zonnepark dat straks 72 hectare groot is en 8 kilometer lang. Samen met GWS Beveiliging bewaken UFO’s van Kooi het immense terrein. “Je ziet dat er niet alleen meer op zonneparken in aanbouw veel wordt gestolen, ook bestaande parken zijn steeds vaker doelwit van dieven,” vertelt Ruben. “Het zijn professionele bendes die precies weten waar ze zijn moeten. Dan is het moeilijk om ze altijd te slim af te zijn.”

Het is écht lean werken waarbij je continu vanuit je betrokkenheid alles probeert om voor de klant het maximale te realiseren
Ruben van der Leij, Salesmanager Solar Benelux

Volledig ontzorgen

Eenmaal op de compound torenen de eerste UFO’s al boven de stalen constructies uit die weldra de panelen dragen. Ruim 160.000 zullen het er zijn. Jaarlijks zullen ze zo’n 86 Megawatt aan stroom gaan opwekken. Genoeg voor 30.000 huishoudens. “In totaal hebben we hier nu 19 UFO Primes actief,” vertelt Ruben. Site-manager Peter Bats van ProfiNRG ervaart het contact met zijn vaste aanspreekpunt als zeer prettig. “Je wordt bij Kooi echt helemaal ontzorgd en dat is een hele geruststelling.” Ruben knikt. “Van iedereen hoor ik dat zij het volledige ontzorgen bijzonder prettig vinden. Het levert ze geen slapeloze nachten op en dat is wat men wil.”

Voldoening gevonden

Dat ontzorgen is een kolfje naar de hand van Ruben, die overigens vroeger sportleraar wilde worden. “Ik heb Sport, Gezondheid en Management gestudeerd. Mijn loopbaan begon met het geven van personal trainingen aan ouderen met fysieke klachten.” Maar de voldoening die hij hier miste, vond hij recent bij Kooi. “De sales was mij natuurlijk totaal onbekend maar na een eerste gesprek bleek er wel een fijne klik,” gaat hij verder. “Ook de sales manager met wie ik een dagje meeliep zag het wel in mij zitten. Blijkbaar beschik ik over goede communicatieve vaardigheden. Verder weet ik dat ik erg sociaal ben en van doorpakken hou. Uiteindelijk zei manager Benelux: ‘Ga het maar proberen.’” 

Op de foto: Ruben checkt met klant Peter de positionering van de camerasystemen op zijn zonnepark.

Ruben van der Leij

Maximale realiseren

Die kans heeft Ruben met beide handen gegrepen. Het vrije bestaan op de weg, pendelend tussen vaste klanten en wellicht klanten, bevalt hem uitstekend. En soms is hij op kantoor. “Bij Kooi heerst altijd een relaxte sfeer,” vertelt hij. “Het Benelux-team is jong en enthousiast. Je krijgt bovendien alle ruimte om je creativiteit kwijt te kunnen. Het is écht lean werken waarbij je continu vanuit je betrokkenheid alles probeert om voor de klant het maximale te realiseren.”

Persoonlijke band

Ook bij ProfiNRG betaalt die persoonlijke klik zich duidelijk uit. Het is iets waar Ruben bewust veel energie in steekt. “Ik heb natuurlijk veel klantcontact en wil daarbij écht een band opbouwen met mijn klanten. Ik ben ervan overtuigd dat als je ook persoonlijk goed contact met hen onderhoudt, mensen je ook langer als klant trouw blijven.”