“Zonder vereiste opleiding kwam ik binnen en nu ben ik gecertificeerd PAC-centralist,” vertelt Bente Wijnia met enige trots. Zo kan het gaan. Na de middelbare school kun je bij Kooi Camerabewaking niet alleen meteen aan de slag als centralist, ook de BOCA-opleiding die hiervoor nodig is, wordt voor je betaald.

“Weet je wat de meeste voldoening geeft? Als een ongewenst persoon op een bouwsite komt en dat diegene er door jouw toedoen niet in slaagt om iets mee te nemen of braaksporen achter te laten én nog opgepakt wordt ook.” Voor de muur met videoschermen is Bente duidelijk in zijn element. “In mijn eerste week dook ik in Studytube, de eigen Kooi-leeromgeving,” legt Bente uit. “En tegelijk leidden mijn collega-centralisten me op. Het was echt learning on the job dus.”

BOCA

Zijn bedrijfsexamen via Studytube haalde hij glansrijk en sindsdien zit Bente al grotendeels zelfstandig achter de knoppen. Wel wachtte hem nog de Basis Opleiding Centralist Alarmcentrale (BOCA) zodat hij ook écht gecertificeerd aan de slag mocht in een Particuliere Alarm Centrale (PAC). Bente: “De lesdagen stonden onder leiding van een ervaren rot uit het vak dus je leerde er veel. Na vier intensieve dagen moest ik theorie-examen doen, een portfolio inleveren én een opdracht in effectief waarnemen voltooien.” Op vier beeldschermen in een supermarkt moest Bente de in- en uitgang, de kassa’s en een gangpad observeren en beoordelen wat er gebeurde.

Eigen meldkamer

Bente behoort nu tot het team Kooi-centralisten dat de vele honderden camera’s in binnen- en buitenland in de gaten houdt. “Wat mijn werk uniek maakt is dat wij met onze eigen meldkamer alleen met onze eigen camerasystemen werken. De meeste meldkamers in Nederland sturen allerlei verschillende beveiligingscamera’s van diverse bedrijven. Wij hebben de exacte kennis van onze UFO’s en RED’s en weten dus precies wat ze kunnen, hoe groot het bereik is, hoever we in kunnen zoomen etc. Dat is onze unieke kracht.”

Bente Wijnia

Afwisselend werk

Van sleur is geen sprake in het Kooi Alarm Center. Geen dag is gelijk. “Maar in de regel heb je overdag meer telefoontjes en teken je de positie van camera’s in op nieuwe terreinen. Waar ze moeten staan om het beste detectiebereik te hebben,” legt Bente uit. ”Maar ’s avonds en ’s nachts is extra waakzaamheid geboden want dan worden de inbrekers en dieven actief. Als er een alarm binnenkomt, kijk je wat er gebeurt. Zie je meteen dat er iets niet klopt, dan stuur je de politie aan.” Omdat de centralisten 24/7 waakzaam moeten zijn horen wisselende diensten bij de job. “In het begin is het even wennen maar nu vind ik het goed te doen.”  

Gratis BOCA opgeleid

Op dit moment heeft Kooi een vacature voor Centralist waarbij de BOCA-opleiding is inbegrepen. Een kosteloze weg naar het beroep van centralist. Als ervaringsdeskundige beveelt Bente dit uiteraard van harte aan bij jonge werkzoekenden. “Kijk gerust eens een dagje mee, stel vragen en zie of het bij je past. Als je onregelmatig werken geen obstakel vindt, iets hebt met veiligheid én onze innovatieve systemen wilt leren kennen, dan moedig ik je zeker aan om hier te komen werken! “

Wat mijn werk uniek maakt is dat wij met onze eigen meldkamer alleen met onze eigen camerasystemen werken
Bente Wijnia, Centralist